Turen var i forvejen godt omtalt i medierne, og i det smukke efterårsvejr med sol fra en næsten skyfri himmel mødte der mellem 150 og 200 interesserede deltagere frem til turens start ved Sandlinien.

Og det blev en helt fantastisk tur, men da den lokale presse ved både TV2 Bornholm og Bornholms Tidende fulgte med hele vejen, vil det være fair her i referatet at henvise til den skrevne presses udlægning af turen. Derfor denne afskrift af Bornholms Tidendes omtale i mandagsavisen, den 11. september 2017:

Ny sti byder på oplevelser af særklasse. Af Elisabeth Krogh.

Sprækkedale, hede, klippestier, noget der minder om bjergbestigning og betagende udsigter er oplevelser, der venter alle, der begiver sig i kast med den nye natur- og kultursti på bagsiden af Hammerknuden. Bagsiden vil sige den del af Hammerknuden, der vender ind mod Sandvig og som hidtil har været ufremkommelig for de fleste.

Men søndag blev stien vist i en slags forpremiere – den indvies nemlig først i slutningen af året eller en gang næste år.

I anledning af Naturens Dag havde Danmarks Naturfredningsforening og Naturhistorisk Forening inviteret til et smugkig på stien, der får navnet Stenhuggerstien og havde inviteret Skovfoged Mejse Holm fra Naturstyrelsen Bornholm til at guide på turen.

Samtidig kan Danmarks Naturfond i år fejre 50 års fødselsdag, og jubilæet blev fejret med kaffe og kage på Hammerhavn til samtlige deltagere efter endt vandretur. Dette tilbud – måske sammenholdt med en sol, der endelig var kommet- lokkede omkring 200 mennesker frem i vandrestøvler og andre fornuftige sko, hvilket kom bag på arrangørerne.

Udsigt er belønningen.

Danmarks Naturfredningsforening Bornholm havde lovet en eventyrlig tur, og det er det. Turen går gennem områder med navne som Gasterenden og Kokleven samt Sletten, Høje Meder og Hammersø, rundt om Opalsøen og ned til Hammerhavnen.

Den ny kultur- og natursti fører gennem områder, der er helt ukendte for de fleste, selv for en naturelsker som Jørgen Butzbach, tidligere formand og nu bestyrelsesmedlem for Danmarks Naturfredningsforening Bornholm.

Jeg har ikke gået her før, selvom jeg har boet her i 47 år, siger han på vej op, og får derfor en ligeså stor oplevelse af turen som alle andre.

Den store menneskemængde snoede sig op gennem en smuk sprækkedal, over et hedeområde, gennem skov og op ad til tider særdeles stejle klippesider, anført af Mejse Holm, der undervejs fortalte om Naturstyrelsens arbejde med at etablere stien i samarbejde med Foreningen Sandvig og om hvordan Naturstyrelsen plejer området.

Turens højdepunkt og belønning var øverst oppe på Hammerknuden med en fantastisk udsigt over Hammersøen, Sandvig, Havet mod Christiansø og Hammershus den anden vej.

 

 

Ikke helt færdig.

Selvom der er fældet og ryddet, og stien er afmærket med røde prikker, pile og enkelte pæle, så er den endnu ikke helt færdig, fortalte Mejse Holm. Der kommer trapper enkelte steder på ruten, så den bliver mere fremkommelig, og der bliver foldere, så historien kan fortælles.

Som det er nu, er det en lidt barsk tur, advarede hun, inden de omkring 200 fremmødte vandrede afsted. Der findes endnu heller ikke kort eller ruteanvisning af den nye sti, fortæller hun, men anslår, at det tager 2-3 timer at vandre hele turen.

Turen går fra Sandlinien i Sandvig, og følger man den hele vejen, kommer man tilbage til udgangspunktet. Udover at se den fantastiske natur på Hammerknuden fra en række helt nye synsvinkler, så vil man også, når stien er færdig kunne få fortalt historien om de gamle stenbrud og Sandvigs fortid som stenhuggerby. Stien er nemlig både en natur- og en kultursti.

Stien bliver realiseret i et samarbejde mellem Foreningen Sandvig, Bornholms Regionskommune og Naturstyrelsen Bornholm”

Og til allersidst, efter en fantastisk tur fortalte Jørgen Butzbach Naturfondens historie og om de områder fonden ejer på Bornholm.
Og her skal tilføjes en stor tak til Hammerhavnens Kiosk, som havde fået bestilling på kage og kaffe til 50 men klarede det tredobbelte!