Arne Larsen og Poul Nørgaard skulle lede turen, men da der mødte så mange mennesker op i denne mørke nat og mørke skov, måtte man dele flokken op i to.

Det var første gang vor tidligere formand skulle finde vej gennem en mørk Almindingen, men da der var en lokalkendt mand med i flokken, blev dette problem hurtigt løst. Nattergale fik man ifølge referatet i Tidende den 6. juni desværre ikke hørt, men en nattergaletur blev i årene efter et obligatorisk punkt på foreningens ekskursionsplan, og i en periode var der sat tre ledere af til at lede langt over 100 fremmødte medlemmer rundt i den store skov, snart fra Bolsterbjerg og Ekkodalshuset, hver morgen med efterfølgende fælles kaffebord.

I 1960’erne nedsatte fugleinteresserede naturhistorikere en gruppering med betegnelsen ”Udvalget til ornitologiske Undersøgelser”, der senere barslede med bogen ”Bornholms Fugle” i 1973, og interessen for Naturhistorisk Forenings nattergaleture dalede hermed gradvist for i 20.. at blive afviklet for sidste gang.

I år har Naturhistorisk Forening fejret sin 85 års ”fødselsdag”, og et nostalgisk kig tilbage på ”de gode gamle dage” var en nattergaletur, som sammen med Danmarks naturfredningsforening Bornholm blev afviklet næsten på 78 års dagen for den først afholdte, nemlig søndag morgen den 11. juni.

Vejret denne nat var mere end perfekt, fuldmåne, stille og stjerneklart med en behagelig temperatur og masser af myg! Turen blev ledet af foreningens nuværende formand og startede på øens højeste punkt, hvorefter man begav sig ned gennem granskoven til stien over Ekkodalen.

Deltagerne fik udleveret et skema, hvor man kunne notere sig tidspunktet for de enkelte arters ”vågnen op til dåd”, og da turens start var henlagt til denne tætte skov, blev det selvfølgelig en anden artspræsentation end det ville have været, hvis turen foregik i f.eks. Bastemose eller en anden af øens større moseområder.

Allerede ved starten kl. 3 flængede flere skovsnepper himlen med deres knorten og pisten, men ellers var det sangdrossel, der indledte morgenens sang kl. 0307. Gøgen hørtes første gang langt fra Vallensgårdsmosen kl. 0313, og minuttet efter var det solsorten, der blandede sig i det på dette tidspunkt aldeles dominerende kor af sangdrosler.

 

Ringduen vågnede på kl. 0325 og rødhalsen 0327. En særdeles tidlig sortmejse lod sin sang høre 0432 og gulspurven fulgte efter 0336. På dette tidspunkt var deltagerne nået frem til stien langs Ekkodalen, og 0338 behagede det et par traner at sige godmorgen med deres trompeterende ”sang” akkompagneret til havesangerens pludrende sang.

Med udsigten ud over et Sydbornholm, badet i tæt mosekonebryg i lavningerne og en rødmende himmel i øst hørtes 0353 de første strofer fra nattergalene i Vallensgårdsmosen længere i vest, og bogfinken tonede i 0355 i en hyldest til dette natursceneri, som kun kan opleves, hvis man som deltagerne i ekskursionen springer en del af nattens søvn over, og begiver sig ud, hvor tingene sker!

0408 var det rødstjert, der vågnede på, og minuttet efter en skovsanger, der i 1939 blev benævnt ”daler-fuglen”, fordi dens afsluttende sangstrofe kunne sammenlignes med den lyd, en 2krone frembragte på en tallerken, når den var sat i cirkulation og gradvist faldt til ro i et stigende tempo. I dag bliver den benævnt 20kroners fuglen!

Musvit, blåmejse, løvsanger, broget fluesnapper og munk fulgte efter, og kort før turens afslutning, 0448, var det en flot præsentation af skovens mindste fugl, fuglekongen, der sammen med sortmejser og hver deres karakteristiske sange ønskede deltagerne en fortsat god dag – som var startet så smukt.

Foruden nattergalen, noterede man sig i ”fugleuret” yderligere 26 fuglearter, der på denne morgen i denne del af skoven itonede et leve for Naturhistorisk Forening i dens 85 års jubilæumsår.

For deltagerne i ekskursionen en ubeskrivelig og sjælden naturoplevelse.

 

Ref. Finn Hansen, som denne nat ikke fik taget nogle billeder. Turdeltagerne har i stedet de billeder, de optog med egne øjne. Og sådanne billeder bliver kun smukkere med tiden! I mangel af aktuelle billeder derfor dette fra en anden månelys nat i Ekkodalen. (foto Lene P.)