Debatindlæg

Er det klogt at nedlægge Energitjenesten her på øen?

Åbent Brev til Grønt Dialogforum.
På det kommende møde d. 10. december 2018, har vi i Danmarks Naturfredningsforening Bornholm bedt om, at lukningen af Energitjenesten Bornholm pr. 31.12.2018 kommer på dagsordenen.
Vi undrer os over, at kommunen ikke kan finde midler til at bevare Energitjenesten på Bornholm....
Læs fortsættelsen herunder.

 -  Vi ved, at private boliger på Bornholm har et stort potentiale for energiforbedringer.
Kommunen profilerer sig på, at den vil være CO2-neutral i 2025, og vi ved, at Energitjenesten på Bornholm har løst en række opgaver om rådgivning og energirenovering af især den private boligmasse. Det tager tid og koster penge at bygge viden og netværk op, som kan gøre en forskel på CO2-reduktioner. Alligevel vil kommunen ikke støtte en bevarelse af Energitjenesten på Bornholm, som ifølge pressen ville koste kommunen 150.000 kroner på årsbasis.
MEN det er ikke kun en sag for kommunen; Grønt Dialogforum som bl.a. består af en række grønne organisationer må råbe vagt i gevær. Vores opgave i Grønt Dialogforum er bl.a. at diskutere kommunens mål og prioriteringer på natur- og miljøområdet og bidrage til en bæredygtig udvikling i kommunen.
Energitjenestens rådgivning om energibesparelser medfører konkret nedsat energiforbrug (og CO2-besparelser), som igen betyder, at kommunens forbrug af fossile brændsler og udbygning med møller og solceller kan begrænses tilsvarende.
Og vi ved, at behovet for kraftig CO2-reduktion er en bunden opgave, og at det haster.
FN´s klimapanel har i ny rapport peget på, at de næste få år er de vigtigste i menneskets historie, at klimaforandringerne er den vigtigste dagsorden i alle sammenhænge.
Kommunens prioritering forekommer med andre ord helt ude af trit med en såvel aktuel som fremtidig bæredygtig udvikling og kommunens egen Bright Green Island-strategi for Bornholm.

For Danmarks Naturfredningsforening Bornholm, d. 5. december 2018
Jens Christensen, næstformand / Bjarne Biggas