Pressemeddelelse

Miljø- og Fødevareministeriet vil forringe beskyttelsen af naturen i 7 små vandløb på Bornholm.

I forbindelse med at Miljø- og Fødevareministeriet vil ophæve miljømålene for 7 små vandløb på Bornholm, har de grønne organisationer som deltog i vandrådsarbejdet på Bornholm udsendt nedenstående pressemeddelelse. Billedet viser en bæk i Døvredal. Et af de 7 vandløb, hvor Miljø- og Fødevareministeriet vil fjerne miljømålene.

Miljø- og Fødevareministeriet vil forringe beskyttelsen af naturen i 7 små vandløb på Bornholm.

Miljø- og Fødevareministeriet vil ophæve miljømålene for 7 små vandløb på Bornholm. Uden miljømål vil det blive meget lettere at rørlægge og regulere vandløbene, med et forringet naturindhold til følge.

Forslaget til at ophæve miljømålene går stik imod indstillingen fra et enigt bornholmsk Vandråd og Bornholms Regionskommune.

Vandrådet for Bornholm vurderede, at det ikke gav mening at udtage de 7 vandløb af vandområdeplanerne ved at slette miljømålene for dem. Årsagen var, at disse 7 små vandløb løber gennem beskyttede moser, enge eller områder med naturpleje, og at ingen af dem har landbrugsmæssig betydning.

Kommunens holdning var helt i overensstemmelse med Vandrådets, og det var da også den indstilling, kommunen sendte til Miljø- og Fødevareministeriet.

Nu har ministeriet så sendt forslag til rettelser af vandområdeplanerne i høring. Rettelserne skulle være baseret på Vandrådenes arbejde. For Bornholm kan man dog konstatere, at ministeriet blæser på en enig bornholmsk indstilling. De 7 vandløb står nemlig i høringsudkastet til at få ophævet miljømålene.

Når ministeriet på denne måde går imod Vandråd og kommune, som har lokalkendskabet, tegner det et billede af et ministerium, der handler på et politisk og ikke fagligt grundlag.

Baggrund:

I 2015 nedsatte Miljø- og Fødevareministeriet Vandråd i alle dele af landet, for at de sammen med kommunerne kunne bidrage til at vurdere, om en række små vandløb skulle udtages af vandområde­planerne. På Bornholm drejede det sig om 7 mindre vandløbsstrækninger.

Vandrådene var sammensat at repræsentanter for Danmarks Sportsfiskerforbund, Danske Vandløb, Friluftsrådet, Vandpleje Bornholm, Landbrug & Fødevarer, Dansk Skovforening, Bæredygtigt Landbrug, Danmarks Naturfredningsforening, Danske Kloakmestre, Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Jægerforbund.

Bornholms Regionskommunes Center for Teknik & Miljø fungerede som sekretær.

Denne pressemeddelelse er sendt på vegne af de bornholmske lokalafdelinger af Danmarks Naturfredningsforening, Friluftsrådet, Dansk Ornitologisk Forening, Vandpleje Bornholm og Danmarks Sportsfiskerforbund.

Yderligere oplysninger:

Jens Christensen

DN-Bornholm

Tlf. 61330425