Det åbne land
Udover de indkommende sager arbejder vi intenst med naturen i det åbne land. 60 % procent af Danmarks og dermed også Bornholms areal er landbrug. Det moderne landbrugs driftsformer har i mange år presset den vilde danske flora og fauna stærkt.Herunder lægger vi løbende en række links til problematikker, vi har kastet os ind i, og som vi er stærkt optaget af.
-
DN Bornholm er gået med i et fælles initiativ med Bornholms Landbrug og Fødevarer og Bornholms Regionskommune, der skal vise, hvilken betydning det har for naturindholdet i grøfterne, hvis landmændene undgår at gøde og sprøjte tæt på grøftekanten – og kommunen fjerner det afklippede materiale på grøftekanten. 5 landmænd deltager med tilsammen ca. 4 km. mark op til grøftekanter langs landeveje. Vores opgave i DN Bornholm er at undersøge, hvilke planter der vokser på de udvalgte strækninger, før og undervejs i forløbet, der som minimum varer 3 år – forhåbentlig længere, og forhåbentlig med flere strækninger. Naturudsendelsen EKKO på TV2 Bornholm, bragte d. 24. august et fint beskrivende indslag, som du kan se her. Og her fra d. 29.8. en samtale "Mellem os fra TV2 Bornholm" mellem Helle Munk Ravnborg, BRK og Ole Harrild, Bornholms Landbrug, om samme emne: Grøftekanter.
- DN Bornholm arbejder stædigt på at forbedre vilkårene for den vilde natur - herunder grøftekanternes meget betrængte flora og fauna. I den forbindelse sætter vi her et link til den gamle men stadigt sørgeligt aktuelle rapport om grøftekanternes tilstand fra 2011-12. Læs det hele om baggrund, betingelser for undersøgelsen og resultaterne.
- Link til Morten Top-Jensens rapport om de bornholmske blomsterstriber. November 2018
- Link til turreferat fra 10. juni 2018: De vilde bier på Bornholm
- Link til Dansk Biavlerforening: Bliv bivenlig - fyldt med konkrete gode anvisninger.
Link til Landbrug og fødevarer: Pas godt på de vilde bier.
Link til vores egne nyhedsbreve om:
Bornholm blomstrer - om hvorfor vi de første år var med i projektet.
Sprøjtede grøftekanter, et opråb!
En rapport om agerlandets udvikling- til eftertanke.
Næsten 3 millioner fugle er forsvundet fra det åbne land. Rapport fra Dansk Ornitologisk Forening
Vi har gjort bierne fortræd, artikel fra Information om biernes bedrøvelige vilkår.
Revision af Natura 2000 områder, hvorfor og især hvorfor ikke.
Hvad er Naturkapitalindeks? Dokumentation for, hvor det halter i den bornholmske natur.